söndag 10 februari 2013

När man får veta mer...

Jag har ett halssmycke som hängt länge, länge i mitt badrumsskåp. Smycket har en speciell betydelse för mig och därför har det klarat sig igenom diverse utrensningar och fått hänga kvar.
 
Härom dagen hade jag det på mig på jobbet till en stickad tröja. En kollega svishade förbi mig men stannade upp  farten och frågade: "Oj, är det ett Kalevala?" "Ingen aning, sa jag" som inte vet vart smycket kommer ifrån och aldrig har hört talas om Kalevala.
 
Hm, jag var ju tvungen att googla på märket när jag kom hem. Faktiskt är det så att det finns kavr, det är ett finskt märke och min fågel säljs än, 20 år senare. Inte illa. 
 
 
Det fanns dessutom lite att läsa om smycket och nu känner jag ännu mer att det hänger runt rätt hals :) Jag är ju verkligen en vår och sommarmänniska som alltid längtar efter de årstiderna och värme.
 

Fågel från Hattula Hängsmycke


Vattenfåglarna har betytt mycket för de nordiska folken. De ansågs symbolisera fruktsamhet. Nordborna såg flyttfåglarnas ankomst som ett löfte om sommar, om en ny början. I och med att vattenfåglarna kom visste man också att naturen var på väg att vakna till liv igen. Vattenfåglarna bar på fruktbarhetens hemlighet.
 
Kul info!
 
Smycket har jag fått efter min lillasyster som inte finns hos mig mer så
 det betyder oändligt mycket.
 
 
 

2 kommentarer:

  1. Jättefint!

    Självklart kan du komma själv på bloggdagen. Jag befann mig i exakt samma situation för ca ett år sedan när jag velade om jag skulle gå på Bloggdagen i Malmö.. helt själv eftersom jag inte kände någon. Jag gjorde det - tog mig ner och hade så galet roligt. Träffade underbara människor vars bloggar jag läst och fick nya vänner med för mig nya bloggar. Jag tycker absolut du ska komma, du kommer inte att ångra det.
    Kram Jannike

    SvaraRadera
  2. Jag förstår att det betyder väldigt mycket för dig då. så sorgligt. Väldigt fint smycke och kul historia. Kram Nilla

    SvaraRadera