torsdag 6 augusti 2015

Det är ju torsdag och Sommar med Ernst!


Tänk, hela dagen har jag gått och tänkt att det är onsdag, så dumt. Jaja, jag hoppades väl på att det var ytterligare en dag innan jobbstart på tisdag. Nåväl, tur jag kom till insikt annars hade jag troligtvis missat SommarErnst och det hade ju varit trist!

Strax bänkar jag mig med något gott att tugga på och kikar på vad han kan tänkas hitta på idag. Och jag får nog dessutom sällskap för K brukar tycka att det är ganska underhållande han med.
Kram!

Strålande, varma sköna TORSDAG (och inget annat)!

Sommar, sommar, sommar! 

Äntligen är det varmt och äntligen behagar solen skina länge och inte bara en kvart här och där. Jag är n.ö.j.d.!

Just i detta nu håller vår villa på att byta skepnad. Tre glada gubbar klänger på varsin stege och målar för glatta livet. Själv sitter jag med en kaffekopp och tittar på. Bra arbetsfördelning där :)

Nog skojat om det. Faktiskt är det så att min händiga man brukar göra precis allt arbetet på huset själv, och det är mycket och har varit tungt genom åren. När det nu var dags för ommålning av både huset och våra två stora förråds- och garagehus så övertalade jag honom till att leja bort arbetet. Så skönt!

Och nu byter det alltså skepnad, och går från herrgårdsgult till ljus sand. Dvs. näst intill helt vitt. Det blir så fiiint!Passade på att ta några bilder på vårt mysrum, där vi sitter och lyssnar på musik, läser, pratar och allt annat än tittar på tv. 
Här sitter jag just nu och bloggar i väntan på att K ska komma hem från sin första arbetsdag. Så trist att han börjat jobba... 
Lilla linslusen som alltid dyker upp och är nyfiken när matte pysslar och donar. Helst ska hon vara mitt i smeten, alltid. Hon växer så det knakar och är nu 17 veckor gammal. Ena sekunden en ängel och andra sekunden ett bitmonster med oändlig energi.

Ha en fortsatt fin onsdag! måndag 3 augusti 2015

Godaste Kardemummabullarna
Måndagskväll

Just nu flyter alla dagar in i varandra, jag upptäcker att jag inte har koll på vilken veckodag det egentligen är. Det spelar ingen roll. Vi gör det vi vill, när vi vill, oavsett dag. Det är ju semester.

Äntligen kom solen och värmen idag. Äntligen har jag varit ute och njutit. Inga kalla vindar har fått mig att huttra med knottriga armar. Vi har legat helt avkopplade i varsin solstol vid poolen och bara njutit. Försökt ta igen all den tid i solen som vi saknat i sommar, på en o samma dag.
När så kvällen kom och svalare temperaturer med den så kröp kreativiteten på mig. Suget att att ta tag i något. Det blev favoritbullarna. Kardemummabullar med mycket smör i. Receptet är direkt hämtat från Leila Lindholms bok A piece of cake. Receptet kommer här:
1 sats vetedeg, grundrecept
 • 1 msk kardemummakärnor
 • 3 dl mjölk
 • 50 g färsk jäst
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 1/2 tsk salt
 • 150 g mjukt smör
 • 1 ekologiskt ägg
 • 11-12 dl vetemjöl special


Fyllning

 • 200 g mjukt smör
 • 1 dl strösocker
 • 1 msk kanel
 • Ägg till pensling
 • Ljus sirap och vatten till pensling
 • 1/2 msk kardemummakärnor
 • 1/2 dl strösocker


 1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
 2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
 3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
 4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
 5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.

Fyllning

 1. Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.
 2. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
 3. Bred över smörkrämen.
 4. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
 5. Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
 6. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
 7. Sätt ugnen på 200 grader.
 8. Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
 9. Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma eller vallmofrön blandat med strösocker.
Nu ska jag ta med en laddning bullar och krypa ner i soffa bredvid K och titta på Morden i Midsomer. En sommartradition här hos oss.

Ha det fint!